بیزینس کوچینگ

کوچینگ (coaching) یا همان مربیگری یکی از مفاهیم پرطرفدار در سرتاسر جهان است که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی در ایران نیز کسب کرده است. بسیاری از افراد برای رشد و توسعه در بخشهای مختلف زندگی خود به یک کوچ (coach) ماهر و باتجربه مراجعه میکنند. کوچ وظیفه دارد به شما کمک کند استعدادهای نهان خود را یافته و از آنها جهت رسیدن به موفقیتهای بیشتر در تمام جنبههای زندگی خود استفاده کنید. کوچینگ بنا بر کاربرد و نیاز مراجعان به زیرمجموعههای گوناگونی تقسیم میشود که از جمله آنها میتوان به بیزینس کوچینگ (business coaching) اشاره داشت. در این نوع کوچینگ تمرکز بر ارتقا و پیشرفت کسب و کار و از میان برداشتن موانع و مشکلات موجود در مسیر ارتقاء شغلی است.
کوچ کسب و کار فردی است که میتواند با اتکا بر مهارتهای کوچینگ و تکنیکها و امکاناتی که در اختیار دارد افراد را برای رسیدن به درجات بهتر راهنمایی کند. توجه داشته باشید که کوچینگ بیزینس تنها برای کسب و کارهای کوچک یا تازهکار نیست؛ بلکه بسیاری از شرکتها و سازمانهای بزرگ و قدرتمند نیز برای پیشرفت سریعتر و بهبود عملکرد خود در هر زمانی از کمک بیزینس کوچ استفاده میکنند. برخی از افراد کوچینگ و مشاوره کسب و کار را یکسان میدانند، در حالی که این دو با وجود شباهتهای جزئی، کاملاً متفاوت هستند. در این مقاله قصد داریم درباره بیزینس کوچینگ و وظایف یک کوچ کسب و کار، و همچنین تفاوتهای میان مشاور و کوچ بپردازیم. با ما همراه شوید.
معنی بیزینس کوچینگ چیست و چرا اهمیت دارد؟
بسیاری از کسب و کارهای بزرگ و کوچک برای عملکرد بهتر و پشت سر گذاشتن چالشهای گوناگون در مسیر توسعه و موفقیت به راهنماییها و پشتیبانیهای یک رهبر و مربی نیاز دارند. با کمی جستجو در اینترنت میتوانید دهها وبسایت مختلف را مشاهده کنید که هر یک به نحوی ادعای تحول کسب و کار شما را دارند. این در حالی است که بیشتر این افراد راهکارهای عمومی و کلی را ارائه میدهند. بیشتر این راهکارها برای کسب و کار شما طراحی نشدهاند، به همین دلیل هم به احتمال زیاد فایدهای برایتان نخواهند داشت. شرایط و چالشهای هر بیزینس با بیزینسی دیگر کاملاً متفاوت است. هیچگاه نمیتوان فرمولی ثابت و یکسان برای موفقیت در نظر گرفت که بتواند افزایش سود و حجم فروش را برای تمام کسب و کارها در شرایط گوناگون تضمین کند.
کوچینگ کسب و کار یا همان business coaching از جمله شاخههای کوچینگ است که به عنوان ابزاری قدرتمند برای مدیریت و توسعه کسب و کارهای بزرگ و کوچک شناخته میشود. با کمک کوچینگ کسب و کار میتوانید درکی عمیقتر از تواناییها و نقاط ضعف و قدرت خود به دست آورده و نسبت به اهداف و خواستههایتان آگاهی بیشتری پیدا کنید. امروزه بسیاری از مدیرانی که میخواهند به نحوی صحیح موانع را از میان برداشته و به موفقیت برسند از کمک کوچ کسب و کار استفاده میکنند. توجه داشته باشید که منظور از عبارت business coaching انواع مختلف کوچینگهای کسب و کار و سازمانی است. این حرفه ممکن است توسط کوچهای داخل یا خارج سازمانی انجام شده و با نامهایی از قبیل کوچ شرکتی، کوچ رهبری، کوچ اجرائی، کوچ توسعه سازمانی، و کوچ مدیران ارشد شناخته شود.
کوچ کسب و کار چگونه به شما کمک میکند؟
ممکن است تصور کنید که کوچینگ کسب و کار تنها برای شرکتهای نوپا و کوچکی مناسب است که در ابتدای مسیر هستند. این در حالی است که استفاده از business coaching برای رشد و توسعه تمام کسب کارهای موفق، شکست خورده، تازهکار، باتجربه، بزرگ و یا کوچک لازم و ضروری است. علاوه بر این حتی اگر کسب و کار شما در بهترین شرایط هم باشد باز هم به کمک یک بیزینس کوچ برای رشد و توسعه سریعتر نیاز خواهید داشت. کوچینگ کسب و کار میتواند فضایی فراهم کند که در آن بتوانید به راحتی از چالشها گذر کرده و مشکلات را به فرصتهایی طلایی برای ارتقا سازمان و عملکرد کارکنان تبدیل کنید. در مربیگری کسب و کار میتوانید مطمئن باشید که مشکلات سیستماتیک و منحصر به فرد شرکت یا سازمان شما به طور کامل شناسایی شده و راهکاری مناسب برای رفع آنها یافت میشود.
به صورت کلی بیزینس کوچ شخصی است که به طور کامل با مهارتها و تکنیکهای کوچینگ و مربیگری آشنا بوده و از دانش و تجربه کافی در زمینه کسب و کار نیز برخوردار است. با کمک یک بیزینس کوچ ماهر و باتجربه میتوانید:
- نقاط قوت و ضعفتان را شناخته و عملکرد خود را در زمینه کاری بهبود دهید
- فرصتهای طلایی برای کسب و کارتان را شناسایی کنید
- چشماندازی جامع و مناسب برای کسب و کار و زندگی خود تعریف کنید
- مهارتهای خود را ارتقا داده و نگرشتان را توسعه و رشد دهید
- با متخصصینی ارتباط بگیرید که میتوانند در حل مشکلات و مسائل تخصصی به شما کمک کنند
- میان کسب و کار و زندگی خود تعادل و توازن مناسبی ایجاد کنید
- انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری داشته و برای خودتان ارزش بیشتری قائل شوید
مزایای بیزینس کوچینگ چیست؟
با وجود آنکه مهمترین فایده کمک گرفتن از یک کوچ کسب و کار مشخص کردن اهداف و یافتن بهترین مسیر برای رسیدن به آنها است، نمیتوان فرایند کوچینگ را تنها در این مورد خلاصه کرد. کوچینگ کسب و کار شما را در مسیر رسیدن به اهدافتان یاری کرده و در تمام طول مسیر به شما انگیزه میدهد. برخی از مزایای مهم بیزینس کوچینگ عبارت است از:
- یافتن بهترین و مناسبترین افراد برای استخدام
- شناسایی باورهایی که شما را از حرکت و رسیدن به اهدافتان بازمیدارد
- ایجاد یک محیط ایدهآل و مناسب برای رشد و ترقی کارکنان و پرسنل سازمان
- ترسیم نقشه راه برای رسیدن موفقیت
- از میان برداشتن هر باور یا مانعی که در مسیر موفقیت شما هستند
- طراحی و تهیه یک برنامه استراتژیک متناسب با فرصتها و امکاناتی که در اختیار دارید
- ارتقا مهارتهای رهبری
- پیش بردن کسب و کار مطابق با ارزشها و اهداف شخصی
- رسیدن به دیدگاهی واضحتر و بهتر از شرایط کسب و کار
- پرورش کارکنانی که بازدهی بالا و عملکرد قوی داشته و مسئولیتپذیر و پاسخگو هستند
آیا بیزینس کوچینگ همان مشاور کسب و کار است؟
یکی از اشتباهات رایجی که بسیاری از مدیران و دیگر افراد مرتکب آن میشوند این است که وظایف بیزینس کوچ با مشاور کسب و کار را یکسان میدانند. با وجود اینکه کوچینگ و مشاوره شباهتهای زیادی دارند، تفاوتهای مهمی نیز میانشان وجود دارد که این دو را به طور کلی از یکدیگر متمایز میکند. مشاور شخصی است که میتواند با تکیه بر تخصص خود در جهت سعی مشکلات و مسائل گوناگون تلاش کند. در واقع مشاور سعی میکند با ارائه راهکارهای مناسب مسیر پیشرفت را برای مراجعین خود هموارتر کند. زمانی که به مشاور کسب و کار مراجعه میکنید میتوانید از موفقیتها و تلاشهای وی در زمینه مربوطه الگوبرداری کنید.
اما کوچ فردی است که وظیفه دارد به افراد برای کشف استعدادهای نهان آنها کمک کند تا بتوانند به جایگاهی که خواستار آن هستند دست پیدا کنند. رابطه میان مراجع و کوچ رابطهای رسمی و کوتاهمدت است. گاهی کوچ ممکن است در زمینه کسب و کار شما تخصص و تجربهای نداشته باشد؛ اما میتواند با کمک مهارتها و تکنیکهای کوچینگ شما را در مسیر رسیدن به موفقیت یاری کند.
به طور خلاصه
کوچینگ از جمله مفاهیمی است که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. یکی از مفیدترین و محبوبترین شاخههای کوچینگ در سرتاسر جهان کوچینگ کسب و کار یا همان business coaching است. در بیزینس کوچینگ تلاش میشود که اهداف مهم کسب و کار شما شناسایی شده و بهترین راهها برای گذر از موانع و مشکلات در مسیر موفقیت یافت شوند. با کمک یک بیزینس کوچ ماهر و باتجربه میتوانید انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده و عملکرد کارکنان خود را نیز بهبود دهید. توجه داشته باشید که بر خلاف تصور برخی افراد، بیزینس کوچ و مشاور کسب و کار اشخاصی با وظایف متفاوت هستند. بهتر است با درک تفاوت میان این دو مفهوم، بهترین فرد را برای یاری به کسب و کار خود انتخاب کنید.